Colectarea și reciclarea DEEE-urilor, misiune posibilă


header-art

Aparatele electrice și electronice sunt create pentru a ne face viața mai plăcută. Dar ce se întâmplă atunci când acestea se strică sau vrem altele de ultimă generatie? Cumpărăm unele noi, iar cele vechi devin deșeuri de echipamente electrice și electronice, pe scurt DEEE-uri.
Cu toții avem obligația să colectăm separat și să reciclăm DEEE-urile.
Este ilegal să abandonăm deșeurile provenite din echipamente electrice sau electronice bateriile sau acumulatorii uzați sau să le aruncăm la groapa de gunoi. Substanțele pe care aceste produse le conțin sunt extrem de dăunătoare pentru noi și natură și ar putea:


• Distruge stratul de ozon;
• Contamina solul, apa și aerul;
• Afecta iremediabil fauna și flora;
• Afecta sănătatea;
• Contribui la încălzirea globală;


Cum colectăm deșeurile provenite din activitatea profesională?


A. Dacă aveți contract de servicii cu Xerox România este suficient să apelați la suportul oferit de colegii noștri de la helpdesk / dispecerat prin canalele oferite la semnarea contractului. Ei vă vor indica ce pași trebuie să urmați pentru ridicarea deșeurilor rezultate în urma activității.


B. Sistemul “unul la unu” – în urma achiziționării unui echipament Xerox, la solicitarea cumpărătorului, Xerox România preia DEEE-urile gratuit, în aceleași condiții precum cele de livrare, dacă echipamentul Xerox este echivalent și a îndeplinit aceleași funcții cu cel achiziționat.


C. Le ducem la punctele de colectare special amenajate.
Și bateriile uzate intră în categoria deșeurilor reciclabile. Dacă le aruncăm împreună cu deșeurile menajere, acestea ar putea contamina solul și apa sau ar putea cauza incendii. De aceea este important să nu aruncăm bateriile și acumulatorii la coșul de gunoi, ci să îi ducem la punctele de colectare. Astfel, substanțele periculoase sunt neutralizate, iar metalele grele se recuperează pentru refolosire.


Simboluri aplicate pe ambalaje și echipamente:

Indică faptul că ambalajul produsului poate fi reciclat. Acest lucru nu înseamnă că este acceptat automat în toate sistemele de reciclare. Uneori acest simbol este însoțit de o cifră x%, în mijloc, care este folosită pentru a arăta că ambalajul conține x% material reciclabil.


Arată că hârtia și cartonul au fost produse din cel puțin 75% hârtie reciclată în componență, carton reciclat, sau un amestec din amândouă. Nicio cotă parte din procentul de 75% nu conține hârtie produsă din materie lemnoasă de prima mână.

 


Aparatul marcat astfel NU trebuie să ajungă la groapa de gunoi. El reprezintă un echipament electric sau electronic care, după utilizare, se poate transforma în deșeu și care trebuie colectat pentru reciclare.

 

 

Echipament introdus pe piață după 31 decembrie 2006 care se reciclează. NU trebuie să ajungă la groapa de gunoi.

 

 

 

Numărul de înregistrare EEE emis de ANPM pentru Xerox România este:

RO-2015-04-EEE-0029-IV.


Numărul de înregistrare pentru baterii și acumulatori este:

RO-2013-03-B&A-0518.

 

 

Reciclarea și aruncarea produsului

Mediul casnic

Aplicarea simbolului de reciclare pe echipamentul dumneavoastră vă confirmă că nu trebuie să aruncați echipamentul în circuitul normal al gunoiului casnic. Conform legislației europene, echipamentul electronic sau electric ce urmează a fi aruncat trebuie să fie separat de gunoiul casnic. Gospodăriile private din statele membre UE pot trimite echipamentul electric sau electronic uzat la punctele de colectare, gratuit. Contactați autoritatea locală de eliminare pentru mai multe informații. În anumite state membre, în momentul în care achiziționării unui echipament nou, detailistul local poate fi obligat să preia echipamentul vechi gratis. Contactați detailistul pentru mai multe informații.

Mediul de afaceri

Aplicarea acestui simbol pe echipamentul dumneavoastră reprezintă confirmarea faptului că trebuie să folosiți acest echipament conform procedurilor naționale agreate. Conform legislației europene, echipamentul electronic sau electric ce urmează a fi aruncat trebuie să fie gestionat în concordanță cu procedurile agreate. Înainte de scoaterea din uz, contactați furnizorul local sau reprezentantul Xerox pentru informații.